Hur långt ska talet vara?

Den perfekta längden för ett tal är egentligen så länge folk orkar lyssna. Är du i ett sammanhang där du är den enda som talar kan du kosta på dig lite extra tid men är du en av många talare bör du hålla dig till en eller ett par minuter. Det kan låta lite men om du bara förbereder dig kan du meddela väldigt mycket på den tiden. Fokusera på vad du vill få sagt och inte på hur många minuter du har till ditt förfogande. Det handlar inte om att maximera sin tid utan om att få fram sitt budskap till så många som möjlig.

Väck känslor och skapa igenkänning

Det är mångas stora dröm att skapa ett hyllat tal men hur gör man det egentligen? Vilka ingredienser är viktigast? Det finns många olika svar på den frågan men något som alla stora talare har gemensamt är att de lyckas väcka känslor. Vill du att människor ska engagera sig i din fråga,

Pretty, young business woman giving a presentation

skratta, gråta eller ge dig en stående ovation måste du väcka något inom dem. Använd konkreta exempel som skapar igenkänning så kommer du lättare nå fram till publiken. Dispositionen är även väldigt viktigt. I slutet kan det vara bra att ha någonting som får människor att agera, oavsett om det handlar om att skriva under en namninsamling eller att hurra för brudparet.

Stryk, stryk, stryk och stryk lite till

Många tal som hade kunnat bli fantastiska babblas tyvärr bort. Det bästa du kan göra för att förbättra ditt tal är faktiskt att korta det. Skriv ner talet, räkna ord med miniräknare och multiplicera sedan med 0,5. Försök skriva om talet och hålla dig till det antalet ord i det nya talet. Då kommer du tvingas gå mer rakt på sak och inte sväva ut i bisatser som inte tillför någonting. Vissa detaljer som man lägger till för att måla upp en bild kan tyvärr istället förvirra den som lyssnar. Fundera över vilka personer och platser som verkligen behöver nämnas vid namn och vilka årtal som är viktiga för att sätta tonen för talet.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2019 Oliviaevent