Föreläsningstips
Vi råkar alla ut för att behöva tala inför andra, i skolan, på jobbet eller i privatlivet. För vissa är det en roligt utmaning, för andra är det en pina som ger magknip fem dagar i förväg. Du ska nu få föreläsningstips att använda både inför stor och liten publik.
Planera dina ord
Konstan att tala kallas retorik och det finns några lysande stjärnor på retorikhimlen som frihetskämpen Martin Luther King och Winston Churchill. Det finns mycket att lära av dem, vare sig du ska hålla ett föredrag inför din klass, en föreläsning på ett konferens eller hålla ett bröllopstal. Winston Churchill sa ”Det finns inte mycket som kräver så noggranna förberedelser som ett improviserat tal.” Det kan vara skönt att veta att även en så god retoriker som Churchill behövde förbereda sig. Oavsett vad du ska göra i livet: gå på arbetsintervju, föreläsa eller bygga om ditt hus, så måste du börja med att planera och ha en bra grund att stå på. Om du inte planerar vad du ska säga, göra eller bygga kommer resultat bli därefter. Det är många som inte riktigt vågar planera sitt tal, utan skjuter det framför sig i hopp om att det ska lösa sig. Vilket det inte gör. Ska du bygga om ditt hus börjar du med gå in på Buildor för att se vad du kan behöva när du bygger om, och sedan köper du dina byggvaror online – smidigt och smart! Detsamma gäller om du ska hålla ett föredrag: först tänker du igenom vad du ska tala om och skaffar dig sedan kunskapen för att få fram orden på rätt sätt!
Ett bra tal ger lösningar
Vad ska ett bra tal innehålla? Det är en svår fråga, men det bästa är att utgå från syftet med talet och publiken. Om du ska hålla en föreläsning på en konferens om att utveckla företag så är det naturligtvis det som du kommer att tala om – men hur ska du få fram essens? Ett bra sätt är att fråga dig vilka slags problem som ofta uppstår kring att utveckla företag, eller vilket ämne som du nu ska tala om. Människor går alltid till föreläsning för att lära sig något nytt. Den andra frågan du ska ställa dig är vilken publik som du har. Vilken kunskapsnivå har de och vilka utmaningar kan de stå inför?
Ett bra tal – en god berättelse
Det finns få saker som fångar vår uppmärksamhet så snabbt som en god berättelse. Orden ”Det var en gång…” skapar något i människan. Kan du förtydliga ditt budskap genom en berättelse har du redan det bästa underlaget till en bra föreläsning. Att kombinera en självupplevd händelse med kunskap är ett framgångsrikt koncept som många kända föreläsare använder.
Bröllopstal
Om du ska hålla ett bröllopstal gäller samma principer: vem är publiken, vad har de för relation – ”kunskap” – till brudparet och vilken historia kan du berätta? De bästa bröllopstalen är ganska korta, innehåller en roligt – vänligt, men dråplig – anekdot om brud eller brudgum, och berättas så att alla gäster kan förstå och uppskatta talet.