Härskartekniker

 

Den senaste tiden har det pratats en hel om härskartekniker och hur man klarar av den vardagsmakten som människor i ens omgivning har över en. En av de mest framstående personerna inom härskartekniker i Sverige är Elaine Eksvärd. Läs vidare för att läsa dig mer om vad det är och hur du hanterar dem.

Var finns härskartekniker?

elaine_eksvard_2011Härskartekniker finns i princip överallt, och kan användas av vem som helst. De är så vanliga idag att du kanske inte ens vet att du utsätts för dem, eller kanske ännu värre, att du utsätter andra för dem. Men när du väl lärt dig mer om dem, så kommer du att se dem på jobbet, i skolan, på matklubben du går till eller danslektionerna du tar. Härskartekniker är dock inte alltid något dåligt, men det är viktigt att du är medveten om dem, både för din egna och din omgivnings skull.

Två vanliga härskartekniker

Elaine Eksvärd, som också är känd för sin retoriska expertis, har synliggjort sju olika härskartekniker. En av de vanligast förekommande härskarmetoderna är troligtvis den som Eksvärd benämner som hierarkimetoden. Den innebär att den som härskar använder sig av under- eller överminera den andra personen. Många kvinnor känner till den som ”lilla gumman”. Ett bra sätt att bemöta denna är att konfrontera personen med ”Kallade du just mig för lilla gumman?” eller liknande, och sedan säga vad man vill ha sagt. Viktigt är att man inte viker sig och att man vågar stå på sig.

En annan vanlig, mindre synlig, härskarteknik är den självförvållande härskartekniken. Den innebär helt enkelt att man förminskar sig själv genom ord eller handlingar. Ett typiskt exempel är när du på ett möte vill få ordet, räcker upp handen halvt och säger ”Ursäkta, jag har en liten fråga” med en förnäm röst. Det du bör göra i stället är att sträcka upp hela armen och handen för att tydligt visa att du vill något. Sedan säger du klart och tydligt ”Jag har en fråga.” Du har inte en liten fråga, utan helt enkelt en fråga, och du behöver inte ursäkta dig. På så sätt kommer dina kollegor att bättra lyssna på vad du har att säga.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Oliviaevent