Kända tal

När människans kulturella och politiska gärningar summeras lär några av höjdpunkterna röra talen. Inget tycks trollbinda oss lika kraftfullt som ett skickligt och passionerat tal, och det kan ha konsekvenser som går långt över de ofta blygsamma talarstolarna vilka de levererades ifrån. Ett tal kan binda samman en nation och splittra den, starta ett krig och ena en rörelse. Ordets otroliga kraft har länge fått människor att häpna, och tal får regelbundet stora politiska effekter på en internationell skala. Dessutom är de ett effektivt verktyg för att ge människor en känsla av samhörighet, och i tider av kristider har politiker använt sig av tal för att göra situationen lite lättare och mana till fortsatt kamp.

 

Om du har några tal i minnesbanken som du omedelbart känner igen när du hör det, så är Martin Luther Kings I Have a Dream-tal troligen ett av dem. Det har genom åren blivit en så ikonisk bild av medborgarrättsrörelsen i USA att Martin Luther King har blivit synonymt med storartade retoriska egenskaper och en förmåga att ena människor runt en fråga. När King höll det berömda talet 1963 hade svarta amerikaner ännu inte erkänts samma rättigheter som vita, och i hela landet grodde ett missnöje som snabbt växte till ursinne över den apartheid-liknande situationen. Rörelsen behövde en röst som kunde få alla håll och kanter att dra åt samma håll, och Martin Luther King var – med sin fantastiska talarförmåga – den perfekta talespersonen. När han berättade om sina drömmar satte han ord på tankarna hos miljontals människor, och därför vibrerar hans ord än i dag av samma indignation och rättvisekamp.hämta 5

 

En annan amerikansk maktfaktor som var samtida med King, USA:s dåvarande president John F Kennedy, hade också den retoriska gåvan att nå ut till människor. Med hjälp av kvicka formuleringar och patosfyllda ordvändningar var han en president som folket lyssnade på, och han blev omåttligt populär bland den breda massan tack vare sitt sätt att tala. En av hans mest berömda tal hölls under presidentinstallationen 1961 när han vädjade till det amerikanska folket att fråga vad de kunde göra för landet istället för att fråga vad landet kunde göra för dem. Det är ett tal som lever kvar än i dag, och det citeras ofta i amerikansk politik. Talets bakgrund visar också hur bra formuleringar sprids vidare och blir till glädje för kommande generationen. Kennedy hade nämligen inspirerats av en tidigare rektor som hade yttrat liknande ord om ett universitet. I Kennedys tappning blev det till bevingade ord som blivit till en hörnsten av amerikansk presidenthistoria.

 

Taggar: , , , , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Oliviaevent