Sara Lövestam
Sara Lövestam är ett namn som hörs allt mer i svensk media numera. De flesta känner igen henne som författare – hon har skrivit ytterligare nio böcker sedan hennes debutroman år 2009 – men Lövestam försörjer sig också som lärare (i svenska för invandrare) och som föreläsare.
Lövestam föddes år 1980 i Uppsala. Hon närde tidigt ett stort intresse för språk och grammatik, och lärde sig skriva redan när hon var tre år gammal. Så ung som åtta år gammal fick hon sin första publicerade text, en dikt om miljöförstöring som publicerades i Östersunds-Posten. Med en sådan uppväxt är det inte svårt att förstå att Lövestam tidigt drömde om att bli romanförfattare. Den drömmen skulle gå i uppfyllelse år 2009, då hon vann Bok-SM. Tävlingen var en manustävling arrangerad av Piratförlaget, och Lövestams vinnande manus blev också hennes debutroman, som fick titeln Udda. Denna roman nominerades året efter till Årets bok vid Gaygalan. När hon vann Bok-SM år 2009 hade dock Lövestam redan en rad andra manus mer eller mindre färdiga, och under de följande fem åren publicerade hon en ny bok per år. Under 2015 har hon dock varit än mer produktiv, och publicerat hela fyra böcker, däribland hennes första ungdomsroman, Som eld. År 2014 fick också hennes kärlek för språk utlopp i form av boken Grejen med verb, som skapade en ny läsekrets av språkälskare för Lövestam.
Som föreläsare är Lövestam rolig, inspirerande och tankeväckande. Hon pratar gärna om sina erfarenheter från SFI och om sin kärlek för språk, men hon har också en förmåga att anpassa innehållet i hennes föreläsningar efter publiken. Både som författare och som föreläsare har Lövestam fått åka Sverige runt, och när man reser så mycket, och även är en miljövän som Lövestam, kan det vara en bra idé att tänka lite extra på klimatet, och välja miljövänliga alternativ. Tåg är naturligtvis bland det bästa, men ibland tillåter inte resmålet eller tidsbegränsningar det, och man är tvungen att ta bilen. För att lätta sitt samvete kan man då dieseloptimera sin bil. Då drar den mindre bränsle, och påverkar alltså inte klimatet lika mycket. Du kan få hjälp med dieseloptimering på Dieselkraft.se.